Wat is Cranio Sacraal Ritme

Het Cranio Sacraal Ritme ontstaat doordat je bloed met kracht door de zeefcellen in de hersenen worden gedrukt, hierbij blijven rode bloedlichaampjes en glucose achter in het bloed.Wat overblijft is een heldere vloeistof , het hersenvocht of het cranio sacrale vocht.Dit vocht zorgt voor drukverschillen binnen de schedel en wervelkolom waardoor ze ten opzichte van elkaar gaan bewegen. Hierdoor ontstaat het Cranio Sacrale Ritme. We herkennen drie ritmes, het snelle ritme, van 6 tot 12 keer per minuut, die de nadruk legt op een specifieke plek binnen het lichaam. Daarnaast is er het middelste ritme ( mid-tide) die zich om de 40 seconden ongeveer manifesteert, dit ritme geeft zicht op de hele binnenwereld. Het derde ritme is de long tide en heeft een cyclus van zo’n 100 seconden en gaat tot buiten je lichaam door zodat je je een voelt met alles.

Een Cranio Sacraal Therapeut heeft geleerd om dit subtiele ritme overal in het lichaam te voelen en op deze manier blokkades te vinden of plekken waar energie wordt vastgehouden.

Ook kunnen we op deze manier de spanning of strakheid van Fascia vinden.
Fascia is de Latijnse naam voor bindweefsel, een erg dun vlies, die als een laken om hersenen, ruggenmerg, botten, spieren, gewrichten en bloedvaten en zenuwen zijn is gevouwen.
Bindweefsel is een elastisch weefsel en zorgt voor beweeglijkheid en stevigheid van alle structuren, en verbindt deze met elkaar. Wanneer er ergens energie of spanning wordt vastgehouden in het bindweefsel,dan verliest die plek zijn veerkracht en wordt hard.

Back to Top