Stress lichamelijke klachten

Klachten bij stress kunnen zich uiten door middel van lichamelijke symptomen als gewrichtsklachten, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in armen of benen, pijn op de borst of buikpijn en duizeligheid. Vaak worden deze symptomen ook door artsen toegeschreven aan stress en lijkt het of er niks aan gedaan kan worden. Dat deze typerende verschijnselen stress opleveren, op zichzelf weer, zorgt voor een vicieuze cirkel. Zo krijg je nog meer stressklachten symptomen en word het van kwaad naar erger.

Voorkomende klachten bij stress

Bekende stress en lichamelijke klachten zijn hoofdpijnen en dan met name hoofdpijn vanuit de nek. Dit type hoofdpijn begint in de nek en strekt door naar de rest van het hoofd. Vaak kun je dan zelfs nog een migraine aanval opwekken, als het je niet lukt om de stress onder controle te krijgen. Zo nemen zowel de stress als de lichamelijke klachten toe en kun je uiteindelijk ook niet meer dan rust nemen en even alles laten voor wat het is.

Klachten voorkomen door stressmanagement

Lichamelijke klachten die voortkomen uit stress zijn ontstaan door overmatige spanning in het lichaam. Doordat het lichaam als deze spanning vasthoudt, is het meer vatbaar voor andere ziektes, doordat het immuunsysteem verzwakt wordt. Het kan dus zo zijn dat je naast de stress gerelateerde klachten ook nog andere lichamelijke ongemakken oploopt. Het één geeft ruimte voor het volgende. Het is dan ook belangrijk dat je stress onder controle krijgt. Dit kun je doen door stressmanagement. Wij kunnen je hierbij op een effectieve manier mee helpen en informeren je graag over de mogelijkheden. Zo leer je effectief om te gaan met problemen, spanningsvolle situaties en stress, zodat je weet hoe je hierin kalm kunt blijven. Dit kun je zowel thuis, in familiekring of op het werk toepassen en leren hoe je dingen beter buiten je kunt houden.

Meer informatie over klachten of wilt u vrijblijvend een afspraak maken? klik dan hier.

Back to Top