Lichamelijke klachten

Het lichaam is voorzien van een zelfhelend vermogen. Echter word dit door invloeden van buitenaf weleens afgezwakt, waardoor je immuunsysteem dusdanig overuren maakt, dat er alsnog lichamelijke ongemakken ontstaan. De grootste oorzaken die lichamelijke klachten veroorzaken, zijn te vinden in stress. Dit pleegt een grote aanslag op je lichaam, waardoor dit minder bestand is tegen ziekten. Uiteindelijk kunnen lichamelijke klachten een dusdanig grote vorm aannemen dat je te maken krijgt met een burn out. Deze klachten, tussen stress en een burn out, vertonen veel overeenkomsten, het is dus belangrijk goed te weten welke lichamelijk klachten over kunnen gaan in een burn out. Zo kun je ze als signalen herkennen en kun je voorkomen dat het nog erger wordt.

Lichamelijke klachten bij stress

Stress gerelateerde lichamelijke klachten kunnen onder andere zijn: gewrichtsklachten, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, pijn op de borst of in armen en benen, buikpijn en duizeligheid. Deze kun je classificeren als: ‘klachten stress’, of stress lichamelijke klachten.

Lichamelijke klachten bij een burn out

Bij lichamelijke klachten van een burn out vinden we onder andere ook constante vermoeidheid, slapeloosheid, pijn in de spieren, hoge bloeddruk, en rug en nekklachten.
Enkele van de klachten die onder stress vallen, vind je dus ook terug onder lichamelijke klachten tijdens een burn out. Als je deze vroegtijdig herkend kun je nog voorkomen dat je een burn out krijgt. Hiervoor is het belangrijk dat je voldoende rust neemt en minder dingen persoonlijk blijft aantrekken. Zeker als je weet dat je een spannende periode doormaakt, waarbij veel angsten opspelen, is het raadzaam om goed acht te slaan op hoe je je voelt. Zeker in dit soort situaties kan stress dusdanig oplopen dat het een aanslag doet op je lichaam en je in een burn out belandt. Als je hier voldoende aandacht aan schenkt en jezelf voldoende rust en ontspanning gunt, kun je dit proces terugdraaien.

Heeft u last van lichamelijke klachten of wilt u meer informatie, neem dan contact op!

Back to Top