Tinnitus en Cranio

Tinnitus en Cranio

Geen reacties op Tinnitus en Cranio

 

 

Wat is Tinnitus.

Hoor je constant een gebrom, gesuis , gefluit, gepiep of gezoem in je oor?Dan heb je waarschijnlijk Tinnitus!

Luister maar eens naar onderstaand geluidsfragment, dan krijg je een beetje een idee wat mensen met Tinnitus de hele dag kunnen horen!

Geluidsfragme http://www.youtube.com/watch?v=lflicLB2K_k

 

Tinnitus is niet alleen een probleem van de oren, maar is een probleem waarbij het hele centrale zenuwstelsel betrokken is. Je staat in de vecht- of vluchtmodus ! Oftewel, klaar voor de start………

En dan? Dan niets! We zetten wel ons hele alarmsysteem in werking, maar verbruiken niet de adrenaline en noradrenaline die daarbij vrij komen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer we ons goed voelen en ontspannen zijn beleven we de wereld op een andere manier. Ons gehoor bijvoorbeeld is beter en we kunnen goed focussen. Wanneer we in de kroeg staan te praten met iemand kunnen we de gesprekken een op een goed volgen. Ons centrale zenuwstelsel filtert namelijk alle onbelangrijke geluiden weg. Ze komen dan niet in ons bewustzijn.

Maar wanneer we stress of spanning ervaren, door bijvoorbeeld werk, relatieproblemen, schulden, ziekte of rouw, gaat ons centrale zenuwstelsel op scherp .De stress hormonen adrenaline, en noradrenaline komen vrij en het lichaam is klaar om te vechten of te vluchten! Hierdoor stijgt de bloeddruk , de hartslag gaat omhoog, de spieren spannen aan, en de ademhaling wordt sneller. Het lichaam is klaar voor actie!

Bij Tinnitus wordt dan vooral ons gehoor veel gevoeliger, we proberen het “gevaar” te detecteren. Het centrale zenuwstelsel filtert niet meer de onbelangrijke geluiden, want als er gevaar dreigt moet je het wel aan horen komen. Je oren worden een soort van minischotels die alle geluiden oppikken, en je hoort meer dan nodig is. Ook ons brein wordt “luider” , en het lijkt alsof we ons denken niet meer stop kunnen zetten. We reageren bij het minste geluid, en ons gehoor raakt overprikkeld.

De aanspanning van de spieren zorgt voor een ongunstige verdeling van het bloed in de hersenen. En verkrampingen van de bloedvaten in de hersenen zorgen voor minder doorbloeding van je binnenoor, spanning van de kaakspieren en zwelling van je slijmvliezen in je bijholtes. Dit verdwijnt wanneer de stress voorbij is, maar wanneer je langdurig onder te hoge spanning staat kun je klachten krijgen. Tinnitus is een van die klachten.

Oorzaken.

Tinnitus kan vele oorzaken hebben zoals een gehoorbeschadiging, Otosclerose, een goedaardige tumor van de gehoorzenuw, de ziekte van Ménière of hersenletsel, maar ook een langdurige blootstelling aan lawaai. Omdat Tinnitus vele oorzaken kent is  het altijd raadzaam een arts te raadplegen.

Een groot deel van de Tinnitus klachten ontstaan echter door stress. De aanleiding voor de Tinnitus kan spontaan ontstaan door lawaai, een harde knal of een andere schriksituatie. Dit gaat dan vaak gepaard met langdurige stress door bv ontslag, scheiding, rouw of ziekte .

Niet iedereen met stress krijgt Tinnitus.

Vaak zijn het de mensen met te veel verantwoordelijkheidsgevoel ,die een groot plichtsbewustzijn hebben, perfectionistisch zijn, en veel verantwoordelijkheidsgevoel kennen die een grotere kans op Tinnitus hebben. Ze zitten vaak ook meer in hun hoofd.

Waarom bestaat de Tinnitus nog steeds als de stress verdwenen is?

Bij langdurige stress worden de spanningen in de hersenen langer geactiveerd en daardoor geconditioneerd.De bloedvaten blijven verkrampt, slijmvliezen gezwollen, spieren aangespannen.Maar we kunnen wel proberen een nieuwe conditionering aan te brengen.Daarvoor is het wel belangrijk dat we weten waardoor de Tinnitus is ontstaan, en welke stressreflexen er in werking zijn gezet.

Bewustzijn is het begin van herstel!

We  kunnen de bloedvoorziening in de hersenen verbeteren, de nek- en kaakspieren ontspannen en de zwelling in de slijmvliezen verminderen. Dit alles kan een vermindering van de Tinnitus klachten tot gevolg hebben.

Als spanning van spieren en weefsels hier de oorzaak is kan ontspanning het antwoord zijn.

Therapieën die je helpen ontspannen en meer in je lijf te komen kunnen hierbij heel goed helpen

Cranio sacraal therapie is zo’n therapie. De kracht van de zachte aanraking kan erg goed helpen bij het laten gaan van stress en spanningen in spieren en weefsels.

Van een van mijn cliënten kreeg ik de tip van de filmpjes op You tube van Julian Cowan Hill, cranio sacraal therapeut in London. Hij heeft zelf 20 jaar last gehad van Tinnitus, en heeft filmpjes gemaakt met uitleg en oefeningen. Een van deze filmpjes gaat over het ontspannen van nek en kaak. De zachte bewegingen brengen aandacht in de vastgehouden spanning in het lichaam, en helpen de spanning te laten gaan. Wanneer we de aandacht naar ons lichaam kunnen brengen, brengt dat ons centrale zenuwstelsel tot rust.

Meer filmpjes kunt u vinden op You tube, Julian Cowan Hill

Wilt u weten wat cranio voor u kan doen?

Neem dan contact met me op

Anita Rikkert

Cranio-twente

06-57562319

Voor een cranio sacraal therapeut bij u in de buurt kijk op www.cranio-nederland.nl

Over de schrijver:

Laat een reactie achter

Back to Top