Borstvoeding natuurlijk?

Borstvoeding natuurlijk?

Geen reacties op Borstvoeding natuurlijk?

En dan is daar je baby,

Van te voren heb je al van alles gelezen over de borstvoeding, en dat lijkt je helemaal het einde.

Je kleine hummeltje dicht tegen je aan, drinkend aan je borst, je ziet al die prachtige foto’s van moeders die hun kind de borst geven voorbij komen, dat wil jij ook!

 

Maar …

Je bent moe, moet nog herstellen van de bevalling, hormonen gieren door je lijf, en iedereen geeft maar weer andere adviezen.

Het lukt niet!

En nu?

Ben je nu een slechte moeder?

Welnee!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het niet meteen lukt.

In dit filmpje kun je zien wat een baby nodig heeft om goed te drinken.

Je ziet hier dat de baby de tepel goed in de mond moet nemen om goed te kunnen drinken.Dat lukt niet altijd, omdat het tongriempje te strak kan zitten of het lipbandje te kort zou kunnen zijn. Dit kan voor een moeder behoorlijk pijnlijk zijn,want een baby heeft een grotere kracht in zijn kaakjes om vacuüm te zuigen dan volwassenen, en het tere weefsel van de tepel kan dan gemakkelijk beschadigen.

De kaken , de tong en het verhemelte maken een masserende beweging om melk uit de borst te halen. Soms hebben de kaken klem gezeten in het geboortekanaal, en kost het de baby erg veel energie om te drinken. Het kindje zal dan eerder stoppen met drinken, omdat het drinken teveel energie kost.

Ook zal het kindje zijn nekje strekken om beter te kunnen drinken.Door de grote kracht die op het nekje wordt uitgeoefend tijdens de bevalling kan de Nervus Vagus bekneld komen te zitten,een van de belangrijkste zenuwen, en heeft het kindje wat moeite met slikken. Deze Vagus is ook erg belangrijk voor een ontspannen werking van maagje en darmen.

Wanneer je kindje kort na de voeding melk terug geeft en huilt of zich overstrekt, kan het last hebben van reflux. Dat kan komen doordat zijn maagklepje nog niet helemaal volgroeid is, maar ook door teveel spanning op een van zijn ruggenwerveltjes.

En soms, lukt het gewoon niet, omdat de moeder nog teveel stresshormonen in haar lichaam heeft.

Relax!

Geef jezelf en je baby de rust en ruimte om te leren. De samenwerking tussen mama en baby is er niet zomaar, dat is een proces dat zich moet ontwikkelen.

Neem de tijd, zorg voor een veilige rustige omgeving. Laat je helpen door je geliefde, en vraag een lactatiedeskundige om advies bij het aanleggen. Maar luister vooral naar je kindje, met je ogen, met je oren, met je hart. Heus, in no time, ben jij de deskundige van je kind, en weet je precies wat je kindje nodig heeft.

Een Cranio sacraal therapeut kan moeder en baby helpen met het vrijmaken  en het ontspannen van weefsels , ook in de mond, waardoor de borstvoeding als prettig ervaren kan worden, en jij en je kindje kunnen genieten van elkaar.

Lukt het ondanks alles echt niet, om welke redenen dan ook, ga je dan niet schuldig voelen.

Borstvoeding is natuurlijk goed, maar het allerbelangrijkste wat je je kindje kunt geven is liefde!

en Cranio!

voor meer informatie

Anita Rikkert

www.cranio-twente.nl

 

Over de schrijver:

Laat een reactie achter

Back to Top